Waarom dopjes verzamelen?

Het is een speelse manier om een goed doel te helpen, en het spreekt geweldig aan ...
Wil je zien waarom je 't doet, kijk dan eens even op de site van het BCG (zie Contact).

Waarom is "dopjes sparen" goed voor het milieu?

Omdat de massa dopjes toch een serieuze afvalberg betekent.
Wanneer deze gerecycleerd kan worden, komt er niets in het milieu terecht, maar ontstaan er nieuwe producten.

Waarom is er eigenlijk een dopjesactie nodig?

Steunacties zijn vaak nodig. Dat deze actie met dopjes wordt gevoerd, is misschien iets ludieks en speciaals, maar het doel blijft hetzelfde.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vindt namelijk dat het niet fair is dat er een financiële discriminatie zou ontstaan, en vindt dat elke persoon met een visuele beperking evenveel recht heeft op een geleidehond als hulpmiddel.
Vermits de Staat, via het Vlaams Agentschap, slechts de helft tegemoet komt in een goedgekeurd dossier, betaalt het BCG de andere helft. Hiervoor heeft het Centrum nood aan sponsors en sympathisanten.

Waarom is het belangrijk dat dopjes goed gesorteerd zijn?

De recyclagefirma biedt producten aan van hoogwaardige kwaliteit. Voor deze steunactie hebben wij een engagement met hen aangegaan om de juiste dopjes te leveren. Omdat heel de actie door vrijwilligers opgevolgd wordt, zou het mooi zijn dat iedereen een beetje verantwoordelijkheid draagt. M.a.w. bij zichzelf kijkt of hij de correcte dopjes aflevert.

Waarom kan "dopjes sorteren" gevaarlijk zijn?

Enerzijds omdat er soms glas, verroest metaal, ... tussen de dopjes zit.
Anderzijds omdat viezigheid open wondjes aan handen kan doen ontsteken.
Het is namelijk zo dat er personen met een visuele beperking zijn die mee sorteren. Zij voelen namelijk het verschil tussen de dopjes en dat kan niet met handschoenen aan.