Hoe is de actie tot stand gekomen?

Jaren terug werden er ook al dopjes gespaard. Een vrouw uit Borgloon zette zich enorm in voor rolstoelen voor Handisport, een Franse organisatie ...
Toen bleek dat die opbrengst echter niet voor een Belgische afdeling was, heeft zij de nodige documenten gezocht en de hele administratieve molen doorlopen om een Belgische organisatie te zoeken die van deze steun kon genieten.
Sinds maart 2005 gaat de opbrengst van de dopjes dus ook naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) te Tongeren.

Hoe moet ik dopjes sparen?

Daarin staat natuurlijk iedereen vrij. Zolang de dopjes maar proper en droog afgeleverd worden.
Soms bestaat de gewoonte om petflessen plat te trappen en de dop er terug op te schroeven om de flessen plat te houden. Eventjes later mag die dop eraf, want de fles blijft dan toch plat ...
Anderen gooien PMD-afval in een huiscontainer of doos, en verwijderen pas de doppen als alles in een PMD-zak klaargezet moet worden voor ophaling 
 

Hoe sorteer ik?

Dit is een proces waarbij je jezelf een aantal vragen stelt. De eerste keren vraagt dat heel wat concentratie, maar daarna wordt het een automatisme ...
Gemakkelijkheidshalve, en zeker voor je veiligheid:
verwijder onmiddellijk glassplinters of verroest metaal!
1. Is dit een volledig plastic dopje?
2. Is dit een dopje van drank?
3. Staat dit dopje op de lijst van juiste dopjes?
4. Is dit dopje proper en droog?
Vanaf het ogenblik dat je op een vraag "nee" antwoordt, mag je het dopje bij het plasticafval gooien.
Wens je meer uitleg, ga dan even kijken bij "Welke dopjes" 

Hoe weet ik welke dopjes mogen en welke niet?

Wanneer je je niet kan oriënteren op de beschrijvingen of foto's, dan kan je dit bij twijfel altijd even navragen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe weet ik naar waar ik mijn dopjes moet brengen?

Mensen die zich kandidaat stellen om inzamelpunt te zijn, geven hun gegevens door, maar die worden (wegens privacy) niet zomaar op lijsten verdeeld. Wel geven we postcodes, zodat je kan uitzoeken welk punt je het beste ligt. Dan kan je via het bijgevoegd telefoonnummer verdere afspraken maken. (Zie Inzamelpunten)

Hoe worden de dopjes het best afgeleverd?

Dopjes afleveren kan je in plastic zakken of kartonnen dozen. Zorg er wel voor dat de gebruikte zakken niet te dun zijn, zodat je de dopjes onderweg niet verliest.
Overdrijf ook nooit in gewicht. Een zak of doos van max. 10 kg volstaat. Denk er gewoon even aan hoe je je zou voelen als je er meerdere achter elkaar moet oppakken en verzetten

Hoe vertalen mijn dopjes zich in steun voor het BCG?

Dit kan je nalezen in "De cyclus van dopje tot steun aan het BCG", zie Info. Boven
Hoe gebeurt de financiële overdracht?
Het geld dat door de dopjes wordt bijeengebracht, komt nooit bij vrijwilligers terecht, maar wordt door het recyclagebedrijf rechtstreeks op de rekening gestort van het BCG.

Hoe geraak ik aan documentatie?

Informatie of documentatie die je niet op deze site vindt (Zie Info), kan je steeds aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kan ik contact opnemen met de coördinator van de dopjesactie?

Omdat heel de actie wordt gedragen door vrijwilligers, en niet telkens dezelfde persoon aanwezig kan zijn, kan op een neutrale manier contact gelegd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kan ik contact opnemen met de school voor geleidehonden?

Zie Contact.

Hoe kan ik op een ander manier helpen en het BCG steunen?

Neem eens een kijkje op de site van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (zie Contact)